MALTA

Denumire Oficiala: Republica Malta
Suprafata: 316 kmp
Populatie: 400 000
Capitala: Valletta
Populatie: maltezi
Limba: malteza, engleza, italiana
Religie: 98% romano-catolici
Forma de guvernare: Republica
Principale domenii de activitate: turism, electronice, reparatii de nave, constructii
Moneda: Lira malteza
Membru al Uniunii Europene: da, din 2004

Malta este cel mai mic stat care a aderat la Uniunea Europeana in 2004. Din punct de vedere geografic, Malta este un arhipeleag format din cinci insule, ce plutesc in mijlocul Marii Mediterane, la 93 de kilometri de Sicilia si la 350 de kilometri de coasta libiana. Cea mai mare dintre insule, Malta, este scobita de numeroase ‘porturi’ naturale si golfuri.

Cu exceptia catorva creste joase si a unor aflorimente, Malta este un tinut plat si calcaros. A doua insula ca marime, Gozo, este ceva mai inflorita si mai deluroasa, iar tarmul este inalt si ‘ascutit’ de faleze. Solul maltez este in general stancos, cu foarte putina vegetatie. Singura oaza de verdeata, unde cresc cranguri de portocali si alti copaci, se afla in sud-vestul insulei, protejata de inaltimile Dingli.

In Malta traiesc numai 318.000 de oameni, mai putin decat in Timisoara, de exemplu. Mica insula a devenit celebra in secolul al XVI-lea, cand s-a nascut Ordinul Cavalerilor de la Malta, care are ca semn distinctiv celebra cruce malteza in opt colturi. Malta reprezinta o atractie pentru turisti, numarul celor care viziteaza anual Malta este de peste 1 milion, adica mai mult decat triplul populatiei.