Tari Destinatii

Cele mai bune carti de calatorie

cărți de călătorie

O parte din centura de instrumente a oricărui călător este o carte bună. Călătoriile lungi cu autobuzul, trenul sau avionul pot deveni destul de plictisitoare și vă pot oferi mult timp „mort” dacă nu ați stăpânit arta privirii în gol timp de 10 ore.

În timp ce călătoresc, îmi place întotdeauna să citesc cărți despre călătorii, locații exotice și despre cum să-ți trăiești visele. Mă face să mă simt bine în legătură cu ceea ce fac și mă face să continui să visez la locuri diferite. Chiar dacă nu călătorești, o carte bună de călătorie te poate ajuta să te motivezi să pleci acolo.

15 carti de calatorie, pentru autobuz, tren sau avion

Iată câteva dintre cele mai bune cărți legate de călătorii care ne fac să visăm:

Alchimistul, de Paulo Coelho

O poveste despre cum să-ți urmezi visele, aceasta este una dintre cele mai citite cărți din istoria recentă. S-a vândut în 65 de milioane de exemplare și a fost tipărită în 150 de limbi. Povestea urmărește un tânăr cioban din Spania până în Egipt, în timp ce își urmează inima, se lasă dus de val, învață să iubească și află sensul vieții.

Cartea este plină de citate uimitoare. Preferata mea: „Dacă te poți concentra mereu asupra prezentului, vei fi un om fericit… Viața va fi pentru tine o petrecere, un mare festival, pentru că viața este momentul pe care îl trăim acum.”””. Este una dintre acele cărți care te face să te simți bine că ești în viață. Această carte mă inspiră mereu să îmi amintesc să păstrez lucrurile în perspectivă, să îmi urmez inima și visele și să nu mă las îngrădită de ceea ce „ar trebui” să fac.

Pe drum, de Jack Kerouac

Scrisă în 1957, clasicul Beat Generation al lui Jack Kerouac este un roman clasic de călătorie. Frustrarea personajului lui Kerouac (pe care l-a modelat după el însuși), dorința de a vedea lumea și aventurile sale rezonează cu noi toți cei care avem nevoie de o mică ușurare din viața modernă.

Povestea îl urmărește pe personajul său, Sal, în timp ce părăsește New York-ul și se îndreaptă spre vest, călătorind pe calea ferată, făcându-și prieteni și petrecând toată noaptea. El găsește senzații tari, aventură, dragoste, sex, droguri, sărăcie și emoție, în timp ce trece de la un personaj slab la cineva a cărui experiență de viață îi aduce încredere.

Destinații improbabile, de Tony & Maureen Wheeler

Acest tom relatează începutul Lonely Planet. Povestea îi urmărește de când au pornit la drum din Anglia, în anii 1970, până la începutul secolului XXI. Între timp, veți auzi povești de călătorie și veți afla despre primele lor lupte în afaceri.

Deși cartea trenează în unele părți, este în cele din urmă o lectură fascinantă despre compania care a contribuit la lansarea industriei ghidurilor turistice și a schimbat pentru totdeauna modul în care călătorim.

The Beach, de Alex Garland

The Beach, de Alex Garland, este despre un grup de călători cu rucsacul în spate și căutarea paradisului. Urmărindu-l pe Richard și căutarea lui de a „face ceva diferit” în Thailanda, vedem dorința rucăcelului de a explora și de a găsi locuri noi, dar niciodată cu adevărat complet.

Cartea este în parte o aventură și în parte o explorare a motivelor pentru care căutăm mereu aceste utopii – și a consecințelor acestei căutări. Ea rezumă perfect idealizarea călătoriilor.

Oracle Bones, de Peter Hessler

Acest roman despre China se întinde pe parcursul sfârșitului anilor ’90 și începutul anilor 2000. Oferă o privire fascinantă asupra multor aspecte ale Chinei, de la cultura sa, la politica sa și până la mâncare.

Autorul a trăit ani de zile în Beijing, iar observațiile sale despre viața de zi cu zi sunt pătrunzătoare. El se împrietenește cu un uigur, una dintre minoritățile etnice din China, iar povestea oferă o mulțime de informații despre modul în care China îi tratează pe unii dintre cetățenii săi din clasa inferioară.

Această carte este groasă și, deși nu este o lectură de plajă, vă va oferi cu siguranță multe informații. Ne gândim adesea la China ca fiind monoculturală, dar această carte vă arată clar că nu este așa.

Smile When You’re Lying (Zâmbește când minți), de Chuck Thompson

Scrisă de Chuck Thompson, ușor blazat, această carte este o critică plină de umor la adresa industriei scriitorilor de turism. Chuck Thompson se revoltă împotriva luciditații revistelor de călătorie, a eufemismelor folosite în exces și a Lonely Planetizării lumii.

El susține că toate aceste reviste de călătorie nu sunt altceva decât broșuri glorificate. Toate poveștile bune – și el include câteva dintre poveștile sale (preferata mea a fost povestea sa despre cum a fost jefuit de școlărițe thailandeze) – nu sunt incluse.

Uneori, cartea se învârte peste tot, dar cu toate acestea m-a făcut să râd până la capăt.

Vagabondaj, de Rolf Potts

Scrisă de nașul vagabondajului, aceasta este o lectură obligatorie pentru cei care încep să călătorească pe termen lung. Rolf a petrecut 10 ani pe drumuri (a traversat chiar și Israelul pe jos).

Această carte conține perspective valoroase, citate și o mulțime de informații practice pentru vagabondul aflat la prima experiență (chiar dacă unele dintre ele sunt datate). De la economisire la planificare și până la viața pe drum, este o carte obligatorie pentru începători.

Este o carte inspirațională și, deși un călător experimentat s-ar putea să nu obțină prea multe informații practice din ea, rămâne o lectură bună și reconfortantă.

Șapte ani în Tibet, de Heinrich Harrer

Publicată inițial în 1953, această carte clasică spune povestea evadării alpinistului austriac Heinrich Harrer din India britanică în 1943, a drumeției sale prin Himalaya și a șederii sale în Tibet. Primit cu căldură, el a devenit tutorele tânărului Dalai Lama.

El povestește cu multă vervă tradițiile și obiceiurile tibetane care erau puțin văzute sau cunoscute de către oamenii din lumea exterioară. Tibetul era relativ necunoscut pe atunci, iar Harrer povestește despre o lume distrusă de invazia chineză din 1950, care l-a forțat pe Harrer să plece.

În „O țară arsă de soare”, de Bill Bryson

Este greu să alegi o singură carte de Bill Bryson care să fie bună, pentru că toate sunt bune. Este unul dintre cele mai recunoscute nume din domeniul scrierilor de călătorie. Această carte este cronica unei călătorii prin Australia.

Te poartă de la est la vest, prin orășele miniere mici, orașe de coastă uitate și păduri ieșite din comun. Bryson include o mulțime de informații triviale în povestirea sa, în timp ce călătorește cu admirație – și uneori cu teamă – în fața acestei țări uriașe.

Aceasta este una dintre cărțile mele preferate și m-a inspirat să merg în Australia.

Jurnalele motocicletei, de Ernesto „Che” Guevara

Aceasta este povestea călătoriei de opt luni pe motocicletă a lui Ernesto „Che” Guevara prin America de Sud, pe când era student la medicină în vârstă de 23 de ani, în 1951-52. Cartea (transformată recent într-un film) amestecă observația, aventura și politica.

Guevara a plecat de acasă împreună cu un prieten medic, iar această călătorie de opt luni pe motocicletă a fost începutul drumului său spre a deveni un revoluționar. El explorează ruinele incașe, vizitează o colonie de leproși și ajută minerii și muncitorii agricoli.

The Lost Girls, de Jennifer Baggett, Holly C. Corbett și Amanda Pressner

Scrisă de celebrele Lost Girls (Amanda, Holly, Jen) despre călătoria lor în jurul lumii, această carte este o sursă de inspirație excelentă pentru cei care vor să renunțe la slujba de zi cu zi și să călătorească în lume. Fiecare dintre aceste fete a renunțat la o carieră pentru a pleca împreună într-o călătorie și s-au întors mai bune decât înainte.

Cartea face o cronică a călătoriei lor și este o privire bună asupra a ceea ce înseamnă să călătorești cu prietenii, să nu te omori între ei și să te întorci mai puternic.

A Year of Living Danishly, de Helen Russell

Aceasta este una dintre noile mele cărți de călătorie preferate. Ea relatează mutarea lui Helen și a soțului ei din Londra, o țară aglomerată, în Danemarca. În timp ce soțul ei îmbrățișează un nou loc de muncă un LEGO, Helen se lansează într-o misiune pentru a descoperi de ce danezii sunt în mod constant considerați unul dintre cei mai fericiți oameni din lume.

Este informativă, amuzantă, autoironică și spune povestea relativă a unei persoane care se luptă să se integreze.

Întoarceți la dreapta la Machu Picchu, de Mark Adams

Turn Right at Machu Picchu relatează povestea lui Adams despre drumețiile pe care le-a făcut prin Peru în căutarea ruinelor incașe și a orașelor antice. După ce a găsit unul dintre ultimii ghizi de modă veche din țară, Mark pornește pe urmele arheologului Hiram Bingham III, cel care a (re)descoperit Machu Picchu.

Cartea face o treabă excelentă în a echilibra istoria Machu Picchu cu un jurnal de călătorie modern, într-un mod care nu se împotmolește în toate amănuntele istorice. Cartea m-a învățat multe despre Peru și este un alt jurnal de călătorie distractiv de adăugat pe lista de cărți!

Dragoste cu șanse de înec, de Torre DeRoche

Scrisă de colega de blog de călătorie Torre DeRoche, această carte acoperă frica ei de ocean și dorința conflictuală de a naviga peste Pacific cu prietenul ei. Recunosc, am fost îngrijorată că va fi prea „lovey dovey” pentru mine, dar, sincer, nu am putut să o las din mână.

Este frumos scrisă, iar descrierile peisajelor și ale oamenilor au fost captivante. Este genul de carte pe care o citești și care te îndeamnă imediat să îți planifici propria aventură epică în jurul lumii!

Wild, de Cheryl Strayed

Această carte a fost foarte mult mediatizată. Recunosc, așteptările mele erau mari când m-am așezat să o citesc. Din fericire, nu am fost dezamăgită! Cartea evidențiază călătoria ei de-a lungul Pacific Crest Trail, unul dintre cele mai lungi trasee de drumeție din lume, pe când avea 26 de ani.

Ea pornește la drum având nevoie de liniște și de auto-reflecție, fiind nevoită să se confrunte cu moartea mamei sale, cu destrămarea căsniciei sale și cu lupta cu dependența de droguri. Se îndreaptă spre PCT în căutarea unui nou început.

De-a lungul drumului, ea întâlnește bunătate, comunitate și un sentiment tot mai puternic de apartenență. Plină de o proză minunată și de onestitate, această carte mi s-a părut profund emoționantă.

Tu ce carti despre calatorii ai citit anul acesta?

Fie că aveți nevoie de ceva care să vă distreze în următorul zbor, fie că sunteți în căutarea unei lecturi captivante care să vă țină inspirat între două călătorii, această listă vă poate ajuta! Cărțile grozave nu numai că ne distrează, dar ne fac și călători mai buni. Ele ne amintesc de ce călătorim în primul rând.

Dacă doriți să vă intensificați cu adevărat lecturile de călătorie, nu ezitați să vă alăturați clubului nostru de cărți de călătorie! O dată pe lună, voi prezenta aproximativ cinci cărți uimitoare – unele vechi, altele recente – care acoperă călătorii, istorie, ficțiune și orice altceva cred că v-ar putea plăcea!

S-ar putea să-ți placă și...