Tari Destinatii

17 escrocherii majore in calatorii, pe care trebuie sa le evitati in vacanta!

17 escrocherii majore în călătorii, pe care trebuie să le evitați în vacanță!

În prima mea călătorie importantă în străinătate am fost înșelat de două ori în aceeași zi.

Eu și prietenul meu Scott tocmai ajunsesem în Thailanda. Eram în Bangkok și încercam să găsim o croazieră cu barca care să ne ducă în sus și în jos pe râul Chao Phraya. Un șofer de taxi ne-a sugerat o companie; ne-am dus acolo și am aflat că o oră de plimbare costa doar 30 USD. Fără să ne gândim dacă era o afacere sau nu, am fost de acord. Pentru noi – care încă ne gândeam la prețurile de acasă – acea ofertă părea un preț corect. Abia când turul cu barca s-a încheiat mai devreme ne-am dat seama că s-ar putea să fi fost jefuiți (mai târziu, am aflat că am plătit un preț dublu).

Apoi, după prânz, ne-am plimbat până la Marele Palat. Când am ajuns acolo, nu am văzut nicio aglomerație. Ne-am uitat în partea stângă a palatului, apoi în partea dreaptă. „Unde este toată lumea?” Am întrebat. Un șofer de tuk-tuk întreprinzător a venit la noi și ne-a spus că palatul era închis pentru prânz. Scott și cu mine ne-am uitat unul la celălalt. Poate că avea dreptate. La urma urmei, multe muzee fac asta uneori, plus că nu vedeam pe nimeni prin preajmă. Părea fezabil. S-a oferit să ne ducă la câteva care erau deschise.

„Sigur”, am răspuns – și ne-am trezit vizitând nu doar câteva temple, ci și un magazin de costume, un magazin de pietre prețioase și un magazin de suveniruri.

După aceea, în timp ce ne ducea la palat (care, în mod nesurprinzător, era deschis). Atunci ne-am dat seama că nu fusese niciodată închis – doar că ne aflam pe partea greșită a clădirii.

Fusesem înșelați.

Viața mea de călător nu începuse prea bine.

Escrocheriile de călătorie sunt reale – și variază de la o țară la alta. Dacă aveți la dumneavoastră un ghid de călătorie, acesta va conține o listă cu cele mai frecvente escrocherii din țara respectivă.

Pentru a vă ajuta să rămâneți în siguranță, astăzi, vreau să vă ofer o listă cu escrocherii de călătorie comune pe care să le evitați.

Evitarea escrocheriilor de călătorie necesită mult bun simț și o doză sănătoasă de suspiciune. Dacă pare prea frumos pentru a fi adevărat, probabil că este!

Iată câteva dintre cele mai universale escrocherii pe care veți dori să le evitați:

1. Suprataxarea taxiului

Aceasta este una dintre cele mai comune escrocherii de călătorie. Fie șoferul vă va spune că aparatul de taxat este stricat și va încerca să vă taxeze un tarif uriaș, fie veți vedea cum aparatul de taxat merge mai sus și mai repede decât de obicei

Pentru a evita această înșelătorie, în primul rând, trebuie să știi cât ar trebui să coste o cursă. Întotdeauna întreb personalul pensiunii sau al hotelului cât ar trebui să coste o cursă, astfel încât să am un cadru de referință.

Apoi, dacă taximetristul încearcă să negocieze tariful cu mine, îi ofer tariful corect. Dacă refuză, găsesc pe cineva care să pună aparatul de taxat. Dacă pare că aparatul de taxat crește prea repede, îl rog să tragă pe dreapta, iar eu cobor. Multe comisii de turism vă permit să raportați taximetriștii nepotriviți, așa că asigurați-vă că vă notați mereu în minte numărul lor de identificare atunci când vă urcați în taxi.

În caz de îndoială, rugați personalul pensiunii/hotelului să cheme un taxi pentru dumneavoastră. Aceștia vor ști care sunt companiile cu reputație.

Și nu vă urcați niciodată într-un taxi fără licență – indiferent cât de uimitoare este oferta!

2. Cazarea dvs. este „închisă”

Aceasta este o altă înșelătorie legată de taximetriști. În această înșelăciune, șoferul vă va spune că hotelul sau hostelul dumneavoastră este suprarezervat sau chiar închis. Nu este așa. Adică, nu l-ați fi rezervat dacă ar fi fost, nu? Ignorați-i și insistați să mergeți acolo. Dacă ei continuă să încerce, continuați să insistați. De obicei, vor tăcea în legătură cu asta.

Și, deși pare o înșelăciune pe care nimeni nu ar putea să o creadă, oamenii o fac. Am fost în multe taxiuri în care au insistat că pensiunea mea a fost închisă de luni de zile.

O notă despre taxiuri: În această eră a smartphone-urilor, avem din nou puterea noastră. Nu mai suntem neajutorați pentru că ne putem uita pe o hartă și putem vedea traseul corect real. Mie îmi place să mă uit pe Google Maps și să văd care este cel mai bun traseu. Dacă se pare că nu o iau, de obicei arăt spre hartă și insist să meargă pe acolo. (Recent, am părăsit un taxi în Bangkok pentru că a încercat să mă păcălească luând un traseu mai lung).

Dacă merg într-o țară în care nu voi avea acces la telefon, descarc harta pe telefon. GPS-ul telefonului va funcționa chiar dacă nu aveți o conexiune. În plus, serviciile de transport cu mașina, cum ar fi Uber, îi responsabilizează pe șoferi, ceea ce reduce foarte mult probabilitatea de a fi înșelat.

3. Jocul cu carapacea

Îl văd pe acesta tot timpul – cum de se lasă oamenii păcăliți, nu voi ști niciodată. Este o înșelătorie atât de veche și evidentă. Este în filme, pentru numele lui Dumnezeu! Vei vedea oameni pe stradă jucând un joc de cărți (uneori cunoscut sub numele de „Three-card Monte”) sau ascunzând o minge într-o cupă și cineva care ghicește unde este și câștigă bani. Apoi vă decideți să jucați și dumneavoastră – și câștigați! Gândindu-te că este grozav, pariezi mai mulți bani… și apoi pierzi – și pierzi din nou și din nou.

Iată un scurt videoclip despre cum funcționează trucul:

Nu vă lăsați păcălit de această escrocherie. Nu uitați, casa câștigă întotdeauna!

4. „Intră la un ceai și ajută-mă să scriu o scrisoare!”

În timp ce mă aflam în Maroc, cineva a încercat să mă păcălească cu această înșelătorie de călătorie. Ieșeam dintr-un magazin de proximitate când un tip a început o conversație. Aflând că sunt din New York, mi-a spus că are un văr care locuiește acolo (prima șansă) și a vrut să știe dacă aș putea veni la magazinul său pentru a scrie o carte poștală pentru el (a doua șansă).

Scopul aici era să mă facă să intru în magazin, poate să-mi dea un ceai și apoi să mă preseze să cumpăr ceva. Acest lucru folosește principiul psihologic al reciprocității: el mi-a dat ceai, a fost drăguț cu mine, așa că în curând mă voi simți obligat social să cumpăr ceva.

Pentru a evita acest lucru, nu urmăriți oamenii într-o a doua locație sau să credeți că au brusc un văr care se întâmplă să locuiască exact unde locuiți dumneavoastră!

5. Brățări gratuite /rostioare / orice îți pot pune pe tine

În această înșelătorie, comună în Europa, o persoană prietenoasă se va apropia de tine pentru o discuție rapidă, apoi îți va pune o brățară la încheietura mâinii sau o pălărie pe cap, sau îți va da o crenguță de rozmarin. Odată ce o aveți asupra dumneavoastră, vă va cere bani. Când refuzați, vor începe să facă o scenă în speranța că veți prefera să le dați niște bani decât să vă faceți de râs.

Nu permiteți nimănui să vă pună ceva pe corp și fiți extrem de precaut dacă acceptați ceva pe gratis. Dacă îți pun ceva pe tine, pur și simplu dă-l jos, dă-i înapoi și fii fermă în această privință. Apoi plecați și mergeți mai departe cu ziua dumneavoastră. Nu vă vor urmări.

O altă variantă comună a acestei scheme este călugărul fals. Îl veți găsi pe acesta peste tot, de la New York la Europa și Asia. „Călugărul” vă va pune o brățară budistă la încheietura mâinii și apoi vă va cere o „donație”. Adevărații călugări budiști nu umblă pe străzi vânzând brățări ieftine, așa că ignorați întotdeauna orice călugăr care pare să vândă bibelouri.

6. Vărsarea de lichide pe hainele tale

Ești acolo, văzându-ți de treaba ta, și cineva varsă ceva pe tine. Îți strică ziua, dar accidentele se întâmplă, nu? Îi pare nespus de rău și se oferă să curețe, tamponând pata și cerându-și scuze. În timp ce tu ești agitat, ei îți fură din buzunar. Până când îți dai seama ce s-a întâmplat, au plecat de mult.

Această înșelătorie este, de asemenea, comună în Europa. Feriți-vă de oamenii care vă invadează persoana, dacă nu este deja o zonă aglomerată. Dacă se întâmplă acest lucru, împingeți oamenii la distanță și curățați singur.

O altă variantă a acestui lucru este „pantoful de caca”. Foarte răspândită în special în India, această înșelătorie presupune ca cineva să vă stropească rahat de animal pe pantof atunci când nu vă uitați. Când observați, vă „ajută” să găsiți pe cineva care să vă curețe pantoful (sau o fac ei înșiși) pentru o taxă exorbitantă. În schimb, uneori veți fi pur și simplu jefuit în timp ce vă uitați la pantof pentru a vedea ce s-a întâmplat.

Oricum ar fi, dacă ai rahat pe pantof, fii precaut!

7. Escrocherie cu motociclete

Închiriați o motocicletă și vă petreceți ziua explorând. Când o aduci înapoi, proprietarul cere o plată suplimentară sau reparații costisitoare pentru că există unele daune de care nu știai.

Văd această înșelăciune foarte des în Asia de Sud-Est și în alte regiuni în curs de dezvoltare ale lumii.

Pentru a evita acest lucru, faceți mai întâi fotografii ale bicicletei pentru a documenta orice daune anterioare. Mergeți în jurul ei împreună cu proprietarul, astfel încât acesta să știe la ce faceți poze. Folosiți propriul lacăt și păstrați bicicleta la vedere și în afara unei străzi principale atunci când o parcați. Uneori, un proprietar va trimite pe cineva să se joace cu bicicleta sau să o fure, astfel încât să trebuiască să plătiți!

De asemenea, asigurați-vă întotdeauna că achiziționați o asigurare de călătorie, astfel încât să puteți face o cerere de despăgubire în cazul în care există o problemă.

(Această înșelătorie este mult mai puțin frecventă în cazul mașinilor închiriate, dar se poate întâmpla totuși, așa că faceți întotdeauna fotografii și înregistrări video ale vehiculului înainte de a părăsi parcarea – și asigurați-vă că firma știe că faceți acest lucru.

8. Localnicul cochet

Ajungeți într-o țară nouă și vă îndreptați spre un bar, unde o localnică frumoasă vine la dumneavoastră pentru o discuție. Nu vă vine să credeți ce noroc aveți. Aveți câteva băuturi și o conversație uimitoare și mergeți la un nou bar sau club pe care ea l-a sugerat. Cu toate acestea, după o noapte sălbatică și o mulțime de băuturi, femeia dispare și ești obligat să plătești o notă de plată supraevaluată, cu niște tipi foarte mari care se îndreaptă spre tine pentru a se asigura că o vei face. Sau, mai rău, ești drogat și te trezești complet jefuit de tot ce ai asupra ta.

Soluția simplă la acest lucru este să vă feriți de localnicii atrăgători care promit să vă ducă în cel mai bun club din lume, să vă aducă băuturi sau să flirteze excesiv – mai ales când ieșiți în evidență ca un străin. Faptul că te-ai urcat în avion nu ți-a sporit atractivitatea de 10 ori.

9. Atracția ta este închisă la prânz

Așa cum am menționat, asta mi s-a întâmplat și mie și am căzut în capcană! Un localnic prietenos se apropie și vă informează că atracția pe care doriți să o vizitați este închisă din orice fel de motive (ceremonie religioasă, sărbătoare etc.). Apoi te îndrumă către o altă atracție sau un alt magazin, unde ești presat să cumperi ceva sau să plătești mult pentru intrare.

Pentru a evita acest lucru, găsiți intrarea principală sau ghișeul de bilete și vedeți cu ochii voștri. De asemenea, rețineți că majoritatea atracțiilor nu se închid pentru prânz – se închid pentru toată ziua. Chiar mai bine, căutați orele de funcționare înainte de a merge, astfel încât să știți la ce să vă așteptați – orele de deschidere și închidere sunt aproape întotdeauna disponibile online. Nu fiți ca mine!

10. Inelul „găsit”

O persoană cu aspect nevinovat ridică un inel de pe jos și te întreabă dacă ți-a căzut. Când spui că nu, persoana se uită atent la inel, apoi îți arată un semn care „dovedește” că este aur pur. Persoana respectivă se oferă să vi-l vândă la un preț mai bun. Ei fac niște bani, iar dumneavoastră obțineți aur pe care îl puteți revinde. Este un câștig pentru ambele părți! Credeți că este o afacere bună, îl cumpărați și aflați că este fals când încercați să-l vindeți acasă!

Acest lucru este obișnuit în Europa. Unul dintre membrii turului meu aproape că a căzut în capcană când eram la Paris, dar am intervenit la timp și am trimis persoana respectivă departe. Cel mai bun mod de a evita această înșelătorie este să nu cumpărați inelul. Dacă sună prea frumos pentru a fi adevărat, cu siguranță este.

11. Petiția falsă

Sunteți la un obiectiv popular și o femeie sau un copil (adesea pretinzând că este surd sau student) va încerca să vă facă să semnați o petiție. Nu știi ce spun și, pentru a pune capăt stării stânjenitoare, semnezi petiția, sperând că vor pleca. Dar petiționarul cere apoi o donație în bani. În cel mai bun caz, oricine cade în plasa acestei înșelăciuni rămâne fără niște bani; în cel mai rău caz, este jefuit de buzunare în timp ce se luptă cu petiționarul.

Un alt membru al turului meu a căzut în plasa acestei înșelăciuni (chiar și după ce l-am avertizat în mod special despre asta), dar l-am salvat la timp. Pentru a evita această înșelătorie, ignorați persoanele care vin la dumneavoastră pentru a semna o petiție, mai ales atunci când sunt în grupuri și încearcă să vă înconjoare. Continuați să mergeți.

12. Afacerea cu droguri care a mers prost

Această înșelătorie este comună în multe țări în curs de dezvoltare – în special în cele cu o scenă de petrecere plină de viață, cum ar fi în Asia de Sud-Est. Sunteți într-o zonă turistică populară și cineva vă oferă droguri. Spui da și, înainte să îți dai seama, un polițist (adevărat) este la fața locului! Te amenință că te va aresta dacă nu plătești o amendă chiar acolo (adică o mită). Prins în flagrant, probabil că veți plăti mita mai degrabă decât să mergeți la închisoare.

Pentru a evita această înșelătorie, nu cumpărați droguri ilegale în alte țări!

13. Schimbul greșit

Acest lucru se întâmplă foarte des în țările în care bancnotele arată asemănător una cu cealaltă. Oamenii au tendința de a se uita mai întâi la culori, așa că atunci când primești un teanc de mărunțiș de aceeași culoare, crezi că ai primit restul corect – dar de fapt ți-au dat bancnote greșite, sperând că nu vei observa decât după ce te grăbești să pleci.

Pentru a evita să fiți păcălit, numărați-vă cu atenție restul de fiecare dată.

14. Schimbul

Acest lucru se întâmplă peste tot în lume și mai ales cu cămăși, covoare, mochete și antichități. Sunteți la un magazin și vedeți un articol de designer la un preț de chilipir. Poate că l-au cumpărat cu ridicata? După câteva târguieli, proprietarul este de acord să vi-l vândă. Dar, în timp ce tu nu ești atent, îți dă o copie.

Pentru a evita această înșelătorie, nu uitați că niciun obiect de designer nu va fi atât de ieftin. Nu uitați că, dacă pare prea frumos ca să fie adevărat, nu este adevărat.

În al doilea rând, asigurați-vă că vă uitați întotdeauna la ceea ce vânzătorul vă oferă de fapt pentru a fi siguri că este exact articolul pe care l-ați dorit.

15. Escrocheria bancomatului

Când mergeți să folosiți un bancomat, un localnic „util” vă va aborda pentru a vă ajuta să evitați taxa de bancomat. Ceea ce fac de fapt este să folosească un skimmer de carduri pentru a vă fura informațiile cardului de credit odată ce se apropie. Adesea, la coadă există o a doua persoană care pretinde că este un client și care va fi de acord cu sfaturile persoanei „utile”.

Pentru a evita acest lucru, folosiți întotdeauna bancomatele din interiorul unei sucursale bancare. În plus, verificați întotdeauna bancomatul în sine pentru a vedea dacă există un skimmer de carduri. Iată un videoclip despre cum se face acest lucru:

În cele din urmă, nu lăsați niciodată pe nimeni să se apropie de dvs. atunci când folosiți un bancomat. Dacă oamenii se comportă suspicios, luați cardul și plecați.

16. Cerșetori copii și răniți

Această înșelătorie poate fi întâlnită cam peste tot. De obicei, o persoană rănită sau un copil mic (uneori împreună cu mama lor) se va apropia de dumneavoastră și vă va cere bani. Aceasta este una dificilă, deoarece vă veți simți obligat să ajutați. Din păcate, o mulțime de copii au fost angrenați în bande și colectează banii în numele lor. Și, uneori, un complice așteaptă în apropiere pentru a vedea unde vă țineți portofelul pentru a vă putea fura mai târziu.

Deoarece este imposibil să știi cine este legitim și cine se preface, nu dau niciodată bani cerșetorilor sau copiilor răniți. În schimb, voi face o donație către o organizație caritabilă utilă sau le voi oferi mâncare.

17. Router sau Hub Wi-Fi fals

În zilele noastre, toată lumea este mereu în căutare de Wi-Fi gratuit. O înșelătorie frecventă pe care o fac hackerii este să creeze un hub Wi-Fi gratuit deblocat și apoi, odată ce te-ai conectat la el, îți fură datele.

Soluția? Nu vă alăturați niciodată unor rețele nesecurizate și folosiți întotdeauna un VPN atunci când vă aflați în străinătate. Acesta vă va păstra datele în siguranță. În plus, nu accesați niciun fel de date sensibile în timp ce vă aflați într-o rețea nesecurizată, cum ar fi banca dvs. online.

Dacă nu sunteți sigur la ce rețea să vă conectați, întrebați personalul. Mai bine în siguranță decât să vă pară rău!


Pentru a evita să fiți înșelat atunci când călătoriți, fiți precaut atunci când vine vorba de persoane care vă oferă ceva într-un cadru turistic. Gândiți-vă în felul următor: în viața de zi cu zi de acasă, ați accepta așa ceva?

Dacă răspunsul este nu, atunci sunt șanse de 99% să fie o înșelătorie pe care trebuie să o evitați.

Pe drum, un pic de bun simț ajută foarte mult.

Ce escrocherii de călătorie ați întâlnit sau ați căzut în capcana unor escrocherii care nu sunt incluse aici? Comentați mai jos!

S-ar putea să-ți placă și...