Introducere in ecloziune a broastelor testoase de mare

Natura fiind o mare sursă de uimire pentru locuitorii din jur, un fenomen natural care captează inimile copiilor și adulților deopotrivă este cel al ecloziunii broaștelor țestoase de mare. Broaștele țestoase de mare sunt una dintre cele mai iubite creaturi de pe această planetă, dar această obsesie față de ele a dus și la scăderea numărului populației lor. Acesta este motivul pentru care ecloziile anuale ale țestoaselor de mare sunt atât de importante – pentru că permit acestor creaturi să se repopuleze și să își înceapă viața în ocean.

Cum funcționează aceste eclozări ale broaștelor țestoase de mare?

În fiecare vară, femelele gestante de țestoase de mare se întorc pe plajele de pe care au eclozat cândva pentru a găsi un loc de cuibărit. După ce localizează un loc perfect, la fel cum un om și-ar căuta medicul sau spitalul ideal, țestoasa de mare își sapă cuibul și depune ouăle, ceea ce durează în general până la câteva ore. Cu toate acestea, mama nu mai stă prea mult timp în preajmă. În schimb, ea se întoarce în ocean, lăsând în voia sorții ce se întâmplă cu ouăle ei. Din acest motiv, mulți activiști de mediu și voluntari au luat măsuri pentru a conserva și proteja aceste ouă de prădători și de atingerea umană, astfel încât fiecare broască țestoasă de mare să aibă șansa de a ajunge în ocean odată eclozită.

Broasca țestoasă de mare poate depune până la 100 de ouă, care rămân în nisip timp de aproximativ 60 de zile.

Ceea ce mulți poate nu știu este că temperatura nisipului decide adesea sexul puilor eclozați. Nisipul mai rece va produce, în general, mai mulți masculi, în timp ce nisipul mai cald produce mai multe femele.

Când a venit timpul să eclozeze, broaștele țestoase de mare eclozează, în general, exact în același moment, ca și cum ar avea un cod secret transmis de la un ou la altul care le spune când să iasă la suprafață.

Este atunci momentul să se îndrepte spre ocean. În acest timp, ele se fac vulnerabile în fața prădătorilor care le spionează și a curioșilor de pe plajă, motiv pentru care, din nou, mulți ecologiști supraveghează îndeaproape aceste țestoase din momentul în care au fost puse în cuib și până în momentul în care ies în mare.

Din acest motiv, multe broaște țestoase de mare vor aștepta deseori până noaptea pentru a ecloza. Cele care reușesc să iasă se îndreaptă adesea spre largul oceanului sau spre colecții de alge marine brune, înotând uneori până la 48 de ore până când ajung la această destinație, unde unele își petrec primii ani ascunzându-se, crescând și maturizându-se.

A fi martor la eclozarea unei broaște țestoase de mare este una dintre cele mai memorabile experiențe pe care o poate trăi o persoană, însă trebuie să se asigure că păstrează distanța pentru a nu perturba acest proces natural.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns